En liten ideell förening som hjälper förvildade utekatter och tama hemlösa katter till ett bättre liv

Förvildade katter?
Ofta sägs det att vi har ca 100 000 hemlösa katter i Sverige. Förmodligen är det fler. Inte alla av dessa katter är förvildade - men många är och de lever mitt ibland oss utan att många märker av dem.

En förvildad katt är en katt som varit utelevande så pass länge att den beter sig precis som ett vilt djur. Alla de egenskaper som gör tamkatten till tam är puts väck och det som kvarstår är en vilt rovdjur. Många förvildade katter har varit utelevande i flera generationer, men redan en kattunge på 10 veckor som är uppfostrad av sin förvildade mamma är väsensskild från en tam kattunge. Dessa katter kommer inte när du ropar eller lockar med mat. De behöver dagar på sig för att vänja sig vid en liten förändring i området och är därför väldigt svåra att fånga. Så varför ska vi fånga dem? Jo för att de blir fler och fler. 

Kastrera och öronmärka!
Förvildade Katten Öresund arbetar därför främst med infångning av vuxna förvildade katter som kastreras och öronmärks. Katterna släpps sedan ut i sitt hemområde där löpande skötsel och omvårdnad av katterna görs - en metod som ofta kallas TNR-M. De allra flesta katterna som vi kommer i kontakt med kan återgå till sitt hemområde men givetvis träffar vi på katter som av en eller en annan anledning behöver en permanent placering hos ett passande hem. Att hjälpa denna kategori katter är föreningens huvuduppdrag och än en resurskrävande syssla både när det gäller tid och pengar. 

Tamkatter då?
Genom vårt fältarbete kommer vi också i kontakt med tamkatter som mer eller mindre permanent lever bland de förvildade katterna. Ibland kan det röra sig om bortsprungna katter eller välmående katter som får tillgång till utevistelse. Men oftast handlar det om katter som blivit utsläppta och aldrig mera insläppta igen. Dessa katter är ofta i dåligt skick, skadade, fulla med mask, magra eller på andra sätt i behov av omvårdnad och veterinärvård. Även dessa katter lägger vi ner mycket tid och resurser på att hjälpa. 

Inte vilken katt som helst
Som du ser är vi ganska noga med vilka katter vi främst hjälper och hur vi gör det. Men vad märkligt, kanske du tycker, det finns ju så många katter som behöver hem oavsett var de kommer ifrån. Och ja så är det, men det finns också väldigt många föreningar som hjälper till med att placera om privatpersoners katter. Och vi är inte en av dessa. Vi är inte till för dig som är på jakt efter ett stabilt kelmonster som hoppar upp i knäet. De katter vi förmedlar behöver speciella hem med mycket tålamod och engagemang.

 

 

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com